srijeda, 20. kolovoza 2014.

Obilježen 12. kolovoz - Međunarodni dan mladih

Ovogodišnji Međunarodni dan mladih obilježio se u Splitu dvodnevnim događanjem, na Domu mladeži crtanjem grafita, te pokraj Zlatnih vrata uz prigodni koncert, video projekcije i performanse. U organizaciji proslave surađivale su udruga mladih za promicanje aktivizma Aktivist i Koalicija udruga mladih KUM, uz podršku Savjeta mladih Grada Splita, a programu su sudjelovale i Info zona te udruge Prijatelj i Spirit.

Program je počeo u ponedjeljak na platou Doma mladih, graffiti jamom To je i moj Dom! , na kojem su splitski writeri i street art umjetnici ocrtali dio zidova oživjevši fasadu zgrade koja je izuzetno prikladna za takvo nešto – Dom mladih. Ukrašavanje zidova popratili su KLFM Soundsystem, a iskusnim writerima pomogli su i štićenici Dječjeg doma Maestral teDoma za odgoj djece i mladeži Split, koji su se pokazali jako kreativnima u oslikavanju zidova.

Drugi dan akcija se preselila ispred Zlatnih vrata uz program Nađemo se na Zlatnima?, gdje su se oko 19 sati počeli skupljati ljudi, te je večer počela zagrijavanjem uz Acoustic duo i The Splitters, a nastavljena je performansom udruge Prijatelj, čiji članovi nastavljaju na provokativan način skretati pažnju na kritičnu situaciju u gradu Splitu kad su u pitanju osobe s invaliditetom.


Članica udruge Tena Filipović rekla je više o akciji: - Akcija i performans Pazi, klizav stih! svojevrsni je nastavak na prošlogodišnju akciju udruge Prijatelj, Nema invalida u Splitu, kada smo provokativnim i crnohumornim porukama obilježili 11 lokacija u centru grada koje su u potpunosti nepristupačne za osobe s invaliditetom. Ovaj smo put na provokativan način, stihovima s pitalicom, ponovno željeli skrenuti pažnju, povodom Međunarodnog dana mladih, na mlade s invaliditetom koji su naši sugrađani, naši prijatelji i poznanici a čija su prava u potpunosti zanemarena. Prijatelji su ujedno apelirali na Grad da konačno počne, rampu po rampu, skalu po skalu, prilagođavati javne površine i omogući osobama s invaliditetom slobodno i samostalno kretanje. Namjera akcije, dodala je Tena, nikako nije bila uvrijediti niti šaliti se, već provokacijom doći do onih koji ovoj priči i problematici ravnodušno okreću glavu.

Imajući na umu pripremljene aktivnosti, sadržaje i sudionike na ovogodišnjem splitskom izdanju Međunarodnog dana mladih, možemo zaključiti ne samo da nisu svi mladi pasivni kao što se često sugerira, nego im i nije, unatoč poruci sadržaja jedne reklame, samo do zabave - samo što je na to potrebno stalno podsjećati. To, dakako, ne znači ni da samo čitaju ruske klasike - grafiti, aktivizam, stvaranje filma i informiranje mladih putnika, umreženost i suradnja to su i pokazali.

Nema komentara:

Objavi komentar